Gratis proefles!

Zijn verzadigde vetten slechte vetten?

Verzadigd vet heeft een slechte reputatie gekregen. Maar vetten zijn niet slecht, je hebt ze zelfs nodig. Vaak wordt er gedacht dat verzadigd vet een slecht effect heeft op het cholesterol. Maar cholesterol is nodig voor het optimaliseren van je hormoonproductie en spiermassa opbouw.

Een richtlijn die je veel voorbij ziet is: beperk je verzadigde vetinname tot zo’n 10% van je totale energiebehoefte. De argumentatie hiervoor? Dat het mogelijk positief zou uitpakken voor de verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. Maar het wetenschappelijke bewijs hiervoor ontbreekt.

Wetenschappelijke onderzoeken stellen dat er geen significant bewijs is dat verzadigde vetzuren associeert met een verhoogd risico op coronaire hartziekten en hart- en vaatziekten. Het gaat vaak niet om de vetten op zelf, maar om het compensatiemechanisme: een verhoogde inname van geraffineerde koolhydraten.

Dus nee, verzadigde vetten op zich zijn niet slecht. Maar in combinatie met bijvoorbeeld geraffineerde koolhydraten, wordt het niet een hele gezonde keuze.