Gratis proefles!

Teveel eiwitten zorgen voor nierschade

Teveel eiwitten consumeren brengt een risico met zich mee, dit is iets wat regelmatig aangehaald wordt. Grote hoeveelheden zouden schadelijk zijn voor botten en nieren en ook een bijdrage leveren aan hart- en vaatziekten. Maar krijg je wel echt nierproblemen van te veel eiwitten?

Wanneer heb je eigenlijk een hoge eiwitinname? In de literatuur wordt ook wel gesproken van een hoge eiwitinname wanneer 25-30% van het totaal aantal calorieën bestaat uit eiwitten.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is niets mis of ongezond aan het consumeren van meer eiwitten dan dat je lichaam gebruik om spieren op te bouwen. Hetgeen dat niet voor de opbouw en het herstel van je spieren wordt gebruikt, wordt simpelweg als energie worden gebruikt. Zelfs maandenlang zeer hoge eiwitinnames, hebben doorgaans geen invloed op je gezondheid en je nieren. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar eiwitrijke voedingspatronen die allemaal tot dezelfde conclusie kwamen: een voedingspatroon met een eiwitinname hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brengt geen schade toe aan het functioneren van de nieren bij gezonde mensen.