Moet je trainen tot spierfalen (vermoeidheid) om progressie te boeken in spiergroei?
Wanneer je een spier wilt laten groeien, moet de spier voldoende vermoeid worden door meerdere herhalingen te doen met een bepaald gewicht. Hoe meer herhalingen je doet, hoe langzamer deze zullen gaan en hoe meer vermoeid een spier wordt. Wanneer je traint met minder gewicht, zul je meer herhalingen moeten doen voor een spier vermoeid raakt, dan wanneer je zwaarder traint. Het maakt dus in principe niet uit of je met lichte of zware gewichten traint, zolang je maar voldoende herhalingen doet om een spier te vermoeien.
Trainen tot spierfalen is het trainen tot het moment dat je geen fatsoenlijke volledige herhaling meer kunt uitvoeren. Trainen tot spierfalen betekent enerzijds dat het grootste aantal motoreenheden in een spier wordt aangesproken, wat dus erg gunstig is voor een spier. Maar anderzijds ontstaat ook de grootst mogelijke vermoeidheid in de spier, wat ongunstig kan zijn voor je prestaties in de rest van je training en voor je herstel.
Maar wat is nou het antwoord op deze feit of fabel? Trainen tot spierfalen is geen voorwaarde voor spiergroei of krachttoename. Voor puur krachtopbouw is het waarschijnlijk beter om niet tot spierfalen te trainen. Met het trainen op een lagere intensiteit, en setjes van 15+ herhalingen, is het wel aan te raden om tot spierfalen te gaan.