Koolhydraten verbeteren je nachtrust?
Laten we beginnen bij het begin: Een slaaptekort kan een van de grootste obstakels zijn voor je kracht, energielevel en algehele functioneren. Slechte slaapkwaliteit of te weinig slaap maakt ons vele malen vatbaarder voor stress. Daarnaast reageert zowat elk lichamelijk proces negatief op slechte of te weinig slaap.
Laten we een aantal nadelige gevolgen voor je opsommen:
– Verhoogde eetlust
– Geen verhoogd metabolisme ondanks meer lichaamsbeweging
– Verlaagde testosteronproductie
– Vermindering van cognitieve functies, denk aan slechter geheugen, verlaagd concentratievermogen
Oke, nu weten we wat de nadelige gevolgen van slechte slaap zijn. Er zijn daarnaast verschillende manieren waarop we onze slaap kunnen verbeteren. Maar laten we bij de koolhydraten blijven..
De individuele verschillen qua reactie is per persoon verschillend, maar over het algemeen slaapt men beter met een volle maag. De ideale tijdszone waarin je je laatste maaltijd eet is per persoon verschillend, voor de een is dit 1-2 uur voor het slapen gaan, voor de ander is dit 2-3 uur.
Dit kom je alleen te weten door te gaan experimenteren, bekijk wat voor jou werkt!
Koolhydraten in de avond zorgen vaak voor de zogenoemde ‘koolhydraten-dip’. Dit houdt in dat men tot rust komt en slaperig wordt na een koolhydraatrijke maaltijd.
Daarnaast zorgen koolhydraten voor een verhoogde opname van ‘tryptofaan’ in het brein.
Dit word in de avond omgezet naar de stof melatonine. Melatonine is een van de hormonen is ons lichaam wat ervoor zorgt dat we moe worden en behoefte hebben om naar bed te gaan.
Melatonine is de stof dat signalen afgeeft aan alle processen in je lichaam dat het tijd is om je rust te pakken.
Conclusie
We kunnen dus stellen dat koolhydraten wel degelijk van invloed kunnen zijn op het verbeteren van je nachtrust. Dit is slechts een van de vele factoren die van invloed zijn op het verbeteren van je slaap.
Onze tip: Probeer blauwe schermen (denk aan TV, smartphone, tablet etc) tot een half uur voor je naar bed gaat te vermijden. Blauwe schermen geven het stofje serotonine af, serotonine breekt melatonine af waardoor je minder behoefte hebt om naar bed te gaan.