Gratis proefles!

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Sla deze niet over, want je lichaam gaat over naar de spaarstand en je verhoogt ook nog eens het risico op overgewicht. Dit is een boodschap die je vaak hoort.

Ontbijt wordt in het Engels breakfast genoemd. Breakfast = break the fast. Oftewel, je breekt je periode dat je hebt gevast (meestal nadat je hebt geslapen). Of je nu om 07:00 of om 12:00 eet, in theorie blijft het je ontbijt.

Het ontbijt wordt dus niet overgeslagen, we stellen het alleen uit. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig vroeg ontbijten, over het algemeen betere voedingsgewoontes hebben, dan mensen die onregelmatig eten (hun ontbijt naar verschillende tijden uitstellen). Dit komt doordat mensen die regelmatig eten gezondheidsbewust zijn en over het algemeen betere voedingskeuzes maken.

Onderzoek toont ook aan dat mensen die routine hebben in het uitstellen van hun ontbijt, geen verhoogd risico hebben op overgewicht ten opzichte van mensen die vroeg ontbijten.
Mensen die bewust bezig zijn met hun voeding, zijn dus over het algemeen minder vatbaar om aan te komen. Of ze nu vroeg of laat ontbijten.

De spaarstand is hierin overigens een mythe, aangezien een vastperiode van korter dan 20 uur geen negatieve gevolgen heeft voor je metabolisme.
Vroeg ontbijten kan wel bijdragen om je energieverbruik (NEAT) te verhogen, doordat je onbewust meer gaat bewegen. Dit is vooral van toepassing, wanneer je in de ochtend actief moet zijn. Ook kan het ontbijt positieve effecten op je circadiaans ritme hebben.

Conclusie: ontbijt wanneer het jou uitkomt, zolang het maar consistent is en gunstig uitpakt voor je energie.