Gratis proefles!

Detoxen reinigt ons lichaam?

Wat houdt een detox kuur in?
Ons lichaam word regelmatig blootgesteld aan allerlei giftige stoffen zoals bijvoorbeeld alcohol. Om ons lichaam hiervan te reinigen wordt door natuurkundigen, bepaalde bloggers en gezondheidsgoeroes geclaimd dat men regelmatig een detox kuur moet volgen.
De kuren bestaan vaak uit het van enkele dagen tot meerdere weken innemen van sapjes, supplementen en superfoods. Er zijn zelfs promotors die dit aanraden met speciale massages en darmspoelingen?
De meeste kuren die we zien bestaan uit het innemen van groente en fruit sapjes in combinatie met supplementen die bij een promotor te koop zijn. Deze supplementen worden vaak erg prijzig aangeboden bij een dergelijke promotor. Deze promotor is er dus bij gebaat dat jij vaak een kuur volgt om zodoende gebruik te maken van zijn dure supplementen. Zij hebben de magische oplossing die niemand anders heeft, zolang je hen maar blijft betalen. Dit is het punt waar bij ons al een aantal alarmbellen gaan rinkelen!

We hebben meerdere organen, zoals de lever, milt, nieren, lymfevatenstelsel en de huid, in ons lichaam die zorgen dat ons lichaam dergelijke stoffen onschadelijk maakt en verwerkt. De taak van de lever is om dergelijke stoffen onschadelijk te maken en uit onderzoek blijft dat detox kuren hier geen verandering in brengen.
Maar zouden detox kuren dan bij kunnen dragen aan het verwerkingsproces van ons lichaam? Ook dit blijkt niet het geval.

Nu we dit weten kunnen we onszelf afvragen; waarom zouden we ons lichaam willen ontgiften als ons lichaam zichzelf al ontgiftigd? In 2009 is er in een onderzoek geconstateerd dat niet 1 van de op dat moment 15 onderzochte aanbieders van detox kuren ook meer enige vorm van bewijs kon leveren dat hen supplementen efficiënt waren of zelfs veilig. Nog erger is dat geen een van deze bedrijven de ‘’giffen’’ konden benoemen die hun supplementen zouden bestrijden. We gaan dus iets bestrijden, maar weten niet wat?

Conclusie
Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat een detox kuur een positieve bijdrage levert aan het verwerkingsproces van giftige stoffen in ons lichaam.
Wat levert een detox kuur je dan op: niet veel. Hooguit een lege portemonnee.
Dat men zich beter gaat voelen door een dergelijke kuur kan natuurlijk wel. Dit kan met name komen doordat men nu meer vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen krijgt aan de hand van onder andere groente en fruit. Wij zijn van mening dat dit echter ook prima binnen een gevarieerd voedingspatroon past wat wel op de lange termijn vol te houden is en waar geen dure supplementen van promotors aan te pas komen.