Gratis proefles!

De squat is een bilspier oefening

De squat… een van de bekendste fitness oefeningen. De squat is DE oefening om de bilspieren te trainen! Maar is dit waar? Train je wel met name de bilspier met de squat?

Tijdens het squaten worden met name de kuiten, bovenbeenspieren (hamstrings & quadriceps) en de bilspieren geactiveerd. Ook worden de buikspieren aangespannen om jezelf in balans te houden.

Op welke spier de focus ligt, verschilt per persoon. Veel mensen hebben sterke bovenbeenspieren aan de voorkant, deze neemt dan vaak de overhand tijdens de oefening. Maar ook de uitvoering bepaalt in welke mate een spier aangesproken wordt. Wanneer je dieper naar beneden zakt, zullen de bilspieren meer geactiveerd worden, net als wanneer je meer op je hakken steunt. Als je bijvoorbeeld je benen verder uit elkaar plaatst, zul je meer de binnenkant van je bovenbenen trainen.

Wil je echt je bilspieren trainen? Dan zijn er andere oefeningen die hiervoor beter geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een leg abductor, een hip thrust, een straigt leg deadlift of een bulgarian split squat. Houdt in gedachten dat de bil bestaat uit drie spieren. Varieer dus in oefeningen om een optimaal resultaat te behalen.