Gratis proefles!

Crunches zorgen voor een afgetrainde buik

Laten we daarom eerst maar eens naar de literatuur kijken. In een studie uit 2011 hebben ze onderzocht wat een trainingsprogramma gericht op buikspieroefeningen voor een periode van 6 weken deed met het lichaam. Tijdens deze periode kreeg hen lichaam exact evenveel energie (kcal) binnen als wat het verbruikt. Na 6 weken werd er geen verschil in vetmassa gemeten, alleen werden de buikspieren sterker na deze 6 weken. We kunnen dus stellen dat buikspieroefeningen wel degelijk een positief effect hebben wanneer het doel is om ze sterker te maken. Daarin tegen heeft het GEEN toegevoegde waarde met als doel om buikvet te verliezen.

We zijn vaak op zoek naar het nieuwe tovermiddel wat er dan toch voor zorgt dat je dat laatste randje vet kwijtraakt. Helaas klinkt het totaal niet sexy, maar het is een kwestie van een negatieve energiebalans aanhouden voor een langere periode. Een negatieve energiebalans houdt in minder energie (kcal) binnen krijgen dan de energie (kcal) die je verbruikt op een dag.

Op die manier zal je vetpercentage over je hele lichaam verlaagd worden en als je lang genoeg doorgaat zal je uiteindelijk ook vet verliezen op je probleemzones.

Iedereen heeft andere probleemzones waar het lichaam meer vet opslaat. Bij mannen is dit vaak in de borst en buik, bij vrouwen is dit vaak in de benen, heup en buikregio. Het blijft een populaire misvatting dat men plaatselijk vet kan verbranden. Dit heeft met name te maken met de verhouding tussen beta-2 en alpha-2 receptoren in het vetweefsel. Door een bepaald sport en voedingsprotocol te volgen is het wel mogelijk om deze beta-2 en alpha-2 receptoren in je vetweefsel te beïnvloeden waardoor men vetverbranding op probleemzones kan stimuleren.