Gratis proefles!

Brood maakt je dik

Deze keer de feit of fabel: Brood maakt je dik

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het lichaam. Producten die met name uit koolhydraten bestaan zijn aardappels, pasta en brood, maar ook snoep, fruit en frisdrank. Wanneer koolhydraten door je lichaam verteerd worden, komen ze als glucose (suiker) in je bloed. Ze worden vervolgens opgenomen in je spierweefsel en dit levert dan energie. Wanneer er teveel glucose is, wordt dit opgeslagen als lichaamsvet. Maar wanneer er te weinig koolhydraten worden geconsumeerd, gebruikt het lichaam het eigen spiereiwit als energiebron. En dat wil je natuurlijk ook niet hebben.

Veel mensen die koolhydraat arm gaan eten, verliezen gewicht. Dit komt niet zo zeer door de koolhydraten, maar het is nog altijd de energiebalans die heerst. Als je meer verbruikt dan dat je consumeert, val je af. Wanneer je meer eet dan dat je verbruikt, kom je aan. Wanneer koolhydraten worden geschrapt, worden niet alleen brood, pasta en aardappelen geschrapt, maar ook koek, snoep, chocola, ijs, chips, ongezond beleg en een calorierijk sausje. Er worden dus een hoop calorieën geschrapt, en dat is de reden dat men afvalt. Dat heeft dus weinig te maken met het feit dat er bijvoorbeeld geen brood meer gegeten wordt.

De vezels uit bijvoorbeeld brood kunnen niet vervangen worden door vezels uit groente. Ze hebben een andere verbinding en een andere werking in het lichaam. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat adviseert om brood uit onze voeding te schrappen. Het gaat uiteindelijk allemaal om de balans tussen de calorieën die je binnen krijgt en de calorieën die je verbruikt.